Ammi Laikmets

Ammi Laikmets

Jag studerar just nu Marinbiologi på Grebbestad Folkhögskola. Kommer ursprungligen från en förort till Stockholm men Grebbestad har funnits i mitt hjärta sedan jag var 5 år gammal och är mitt paradis i Sverige. Jag älskar havet och att fota :)

Lyckligt lottad
måndag, 05 oktober 2015 09:10

Lyckligt lottad

Publicerad i Bloggar

Det är fortfarande mörkt ute när jag tar mig ner till bilen. Det ser nästan ut som att rutorna är täckta av frost men när jag kommer närmare ser jag att det bara är vatten. Det är egentligen inte kallt ute, men ändå huttrar jag till. Bromsarna börjar gnissla när jag rullar fram på grusvägen genom området. En ekorre springer snabbt in i skogen och jag ler lite, jag har sett den förut så jag vet att den bor här i krokarna.

EC tog över Böstebar!
onsdag, 29 juli 2015 20:55

EC tog över Böstebar!

Publicerad i Bloggar

Nämen hej allihopa, hur står det till där ute? För mig har tiden efter skolan rusat iväg. Jag jobbar för fullt och utöver det har jag hunnit flytta några gånger. Försöker även hinna med att träffa vänner och mysa på byn, där jag har provat nya som gamla restauranger och självklart ätit frukost på Sjögrens.

I ostronets tecken
söndag, 03 Maj 2015 09:57

I ostronets tecken

Publicerad i Bloggar

Har du ätit ostron någon gång? Jag kan säga att jag testat det på riktigt nu. Första gången var på en kryssning med mina föräldrar och dåvarande sambo. Jag hade ingen aning om hur man skulle göra utan hällde in den i munnen och svalde. Vad jag minns så smakade det som en salt snorlobba. Min far, som fortfarande levde då, gick iväg någonstans och samtidigt kom servitören fram och sa att jag skulle droppa lite citron på den innan jag åt. Jag tog ett nytt ostron och när dropparna nådde sin destination så liksom rörde sig ostronet och jag skrek högt; ”Den lever!!” Servitören skrattade lite och berättade att den ska leva och jag trodde knappt mina öron. När pappa kom tillbaka fick han mitt ostron, han tittade på mig frågande och jag utbrast med gäll röst att jag aldrig mer skulle äta ostron.

Så kom Ostronmästerskapen till Grebbestad och jag kan självklart inte hålla mig undan. Ville veta var det var för ståhej, se vad alla pratade om. Laddade kameran, mötte upp några vänner och så gick vi mot hamnplan och allt folk. Till min förtjusning stod flera fina BMW-bilar utanför och glänste i solens strålar. I gången in till tältet kunde man bland annat köpa handgjorda fendrar till båten eller en fin skylt, även den handgjord. Härligt att se vilken otrolig skicklighet och kunskap som folk besitter.

Väl inne i tältet så var folk i full fart att äta ostron och även andra skaldjur. I glasen fanns champagne och i flaskorna Grebbestad Ostronporter. Efter bara några minuter så stiger ett välkänt ansikte upp på scenen och börjar prata, Prins Robert. Folk skålar och mästerskapen i ostronöppning var invigd!

Jag och mina vänner bestämde oss för att köpa ett varsitt ostron, dagen till ära. När jag hämtade tallriken så stod ingen mindre än Evert från Everts Sjöbod bakom bordet och eftersom jag inte är någon stor ostronätare så frågade jag hur man skulle gå till väga. Evert sa att det viktigaste var att tugga och jag kände hur modet försvann ur mig – tugga?! Hur ska det här gå? Men tji den som ger sig. Vi tog varsitt ostron och in med det i gapet, jag tror faktiskt att jag blundande när jag förde det saltvattenluktande skalet mot munnen. Väl i munnen så tuggade jag ordentligt och sen svalde jag.

Det kommer fler ostronmästerskap och jag kommer säkert äta ett ostron nästa gång med men det kommer inte att ske förrän just nästa gång. Men det är något jag tycker alla borde prova, vem vet, det kanske är just Din favorit!

Till sist vill jag ge ett stort grattis till Nordiska Ostronmästaren 2015 – Johan Malm!

En solig morgon
tisdag, 28 april 2015 12:52

En solig morgon

Publicerad i Bloggar

Skrev Evert Taube när han spenderade sin tid på Otterön utanför Grebbestad. Tänk vad jag lär mig nya saker när jag skriver arbeten i skolan ;)

Det har hunnit hända en hel del de senaste två veckorna. Skolans öppet hus flöt på med många glada besökare. Alla hjälptes åt och det var en härlig gemenskap under dagen. På kvällen gick jag och några vänner till Restaurang Grebys. Vi avnjöt en fantastisk middag som inte bara var magiskt god, den var även vacker att se på! Efter en trevlig middag satt vi en stund hemma hos mig för att sedan gå ner till Malkoms där en kille i skolan spelade med sitt band. Ett härligt slut på en härlig dag!

Öppet hus på Grebbestads Folkhögskola!
lördag, 11 april 2015 06:55

Öppet hus på Grebbestads Folkhögskola!

Publicerad i Bloggar

Påsken har varit här med brasor, fyrverkerier, äggrullning och Grebbestad fylldes med vackert påskris. Själv var jag på besök i Stockholm för att göra min lägenhet färdig för försäljning. Jag fick se många fina bilder på instagram och facebook, kände mig lite ledsen över att återigen ha missat en härlig helg i byn. När jag kom tillbaka och såg alla vackra fjädrar i buskarna på var och varannan tomt så blev jag ändå glad, hur många ställen firar så här egentligen? Nu ska jag hitta fast boende så jag kan vara med att dela alla dessa helger då folk samlas och firar tillsammans!

Nu är det vår!
lördag, 21 mars 2015 20:59

Nu är det vår!

Publicerad i Bloggar

Jag vaknade vid åtta imorse och innan jag gick upp önskade jag att gårdagens regn skulle vara borta, till min lycka så var den det. Jag åt en god frukost innan jag högg tag i kameran och gick för att möta upp några vänner vid skolan. Luften var frisk och det var härligt att få ta ett djupt andetag, det var nästan så jag kände hur hela kroppen blev syresatt. Solen hade första parkett på en molnfri himmel.  På vissa ställen var det en fight mellan vinter och vår, frosten bet sig fast och ville inte riktigt släppa taget. Men dit solens strålar nådde så hade inte frosten en chans utan fick snabbt ge upp.

Vi gick genom fina områden där gamla hus blandades med nya. Jag har ingen erfarenhet av hus men jag tycker många har sin charm, oavsett när det är byggt. Många tomter avslöjar timmar av arbete och när vi gick där så uppenbarade sig nog den största rhododendron jag någonsin sett. Min första tanke gick självklart till min far då jag vet att han gillade den blomman men sen tänkte jag att jag måste tillbaka hit när den blommar. Såhär i efterhand ångrar jag att jag inte fotade den, före och efterbilder är alltid kul att ha.

Efter ett tag gick vi genom det stora stenbrottet som egentligen var vårt mål. Det var enormt! Tänk om man visste hur eller varför dom gjorde som dom gjorde på den tiden. Vi gick förbi flera stentorn som folk byggt när de gått förbi. Jag vet inte varför man bygger stentorn men jag tycker det är fint och det berättar att någon varit där.

När vi kom ut från stenbrottet kom vi in i ett nytt område och en bit fram låg en stor camping. Vi diskuterade om vilken camping det kunde vara och när jag insåg vilken det var så skämdes jag lite. Det var Edsviksbadets camping, där jag varit nästan varje sommar sen jag var liten. Men mycket har hänt så det är inte jättekonstigt att jag fick fundera en stund. Vi genade över campingen och bestämde oss för att gå bilvägen hem. Ett stopp till blev det dock, nämligen vid Ulmekärr för att titta på stenlabyrinten. Intressant att återigen se något så otroligt gammalt men ändå så välbevarat. Varför gjorde man den? Var det för fiskelyckan eller kan det ha varit för något helt annat? Finns det en väg genom labyrinten? Frågorna är många…

Jag hoppas att ingen missade att gårdagen bjöd på en av naturens mest fantastiska och sällsynta syner nämligen solförmörkelse. Vi var flera som samlades utanför skolan för att skåda detta fenomen. Och självklart bjöd även gårdagen på vårdagjämning. Så ut och njut av våren, för nu brister knopparna ut i blom!

Sida 1 av 2