söndag, 12 juni 2005 01:40

Nya Svinesundsbron invigd

Skrivet av
2005-06-10 Carl XVI Gustaf och Norges kung Harald invigde den nya Svinesundsbron genom att signera två stora utsträckta händer av granit gjorda av Asbjørn Andresen och Josefine Lassbo. Harald Treutiger och Harald Rönneberg var konferencierer. Kung Harald kom med drottning Sonja, kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit. Kung Carl XVI Gustaf kom med drottning Silvia och kronprinsessan Victoria. Tusentals åskådare och hundratals journalister bevakade evenemanget.
Fakta om Svinesundsbron Den nya Svinesundsbron går över Idefjorden, som skiljer Bohuslän från norska Östfold. Bron är världens största bågbro med bara en båge. Körbanorna hänger på var sin sida av bågen. Bågen är 90 meter hög och inspirerad den gamla Svinesundsbron. Den segelfria höjden under bron är 55 meter. Bron är 704 meter lång och totalt har sex kilometer motorväg byggts i anslutning till den nya bron. Kostnaden för bron är 700 miljoner kronor. Den gamla bron kostade 3 miljoner 1946. Hela den nya delen av E 6 har kostat 1,4 miljarder. Från den 1 juli 2005 kostar det 20 kronor att köra över bron med bil, och 100 kronor med lastbil. Mängdrabatt erbjuds för pendlare.
Robert Dahlberg

Gjorde den första hemsidan för Grebbestad 1997 och har sedan dess drivit olika former av GrebbestadGuiden. Fotograf och websidesnickare i Grebbestad.

Logga in för att kunna kommentera