lördag, 07 augusti 2010 20:49

Polis modell ÄÄÄ

Skrivet av Kalle

- Är du färdig för avgång!
Polisens uppmaning var visserligen formulerad som en fråga rent grammatiskt, men den polisiära tonen var tydlig. Han skulle lika gärna kunna ha sagt:
- Nu får du se till och bli färdig, så att vi kan komma iväg någon gång!

Den stolte polismannen var märkbart irriterad över att vi hade passerat avgångstiden 16.30. Visserligen bara med några minuter, men ändå; avgångstiden var passerad och sådant tolereras inte av en polis av den gamla stolta sorten!

Nu är det på så vis, att det här icke är fråga om en riktigt riktig polis, utan en sedan länge pensionerad polis i uniform modell ÄÄÄ. Skam till säganes vet jag inte hur många Ä denna uniform har på nacken - polisen har ju bytt kläder många gånger sedan 1922 - men om jag säger, att den är av den typ, som var modell Ä, när Åsa-Nisse härjade som bäst, så är det nog välformulerat.

Det har nämligen blivit sed, att just denne polis med just dessa anrika kläder skall gå först i Carnevalen i Grebbestad. Hans pondus var obestridlig och jag blev ännu mer pressad och öste ur mig skälen till att det var stressigt in i det sista:
- Ja, nu är vi klara! Just nu håller de två gycklarna på att klä om här på gatan. De hade fastnat i en trafikolycka på E6 vid Huds Moar. Och den unge turisten - han har just precis anlänt. Han som badar i en transportabel swimmingpool - en släpvagn med vatten i en presenning. Ja, ja! Släpvagnen är nybesiktigad - dock utan ölback. T.o.m. bårbärarna med kistan med carnevals-gubben har hunnit hit! Nu saknas bara ett ekipage, så det får vi strunta i!
- Men jag har inte hittat den norske blåsorkestern! tillade jag och började spana och sno mig runt.
- Den fixar jag! sa han ännu barskare.

Han stod tyst några sekunder och granskade mig. Det var som om han inte riktigt litade på att jag hade koll på allt och alla i tåget.
- Jo, då! sa jag. Nu kan du vifta igång tåget!
Old man Polis såg fortfarande fundersam ut.

På något vis påminde han mig om den polis, som Povel Ramel sjunger om:
- Kommissarie Larsen,
med den stora mustagen. ......
Han tänker mycket, när han tänker,
men han tänker så sakta!

Så försvann den stolte polisen och det tog ytterligare några långa minuter, innan den norske promenadorkestern dök upp bland allt folk, som stod och knôdde runt omkring och överallt.
- Nääh! Dom har ju inte Norska flaggan med sig! sa jag lågt för mig själv.

Till slut kom dom sig iväg. Ekipage efter ekipage. Tur att polisen går först och inte gör en närmare besiktning av människa och s.k. åkdon. Fantasin och dess glädje har ju inga gränser. Då är det ju bra att lagens makter har vett att blunda, när det är Carneval i Grebbestad.

See you later, Alligator!
Nu är det bara 11 månader kvar till nästa års Carneval i Grebbestad. Köpingen, där fantasin och glädjen trotsar alla gränser.

Hej, hej
Kalle
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Senast ändrad måndag, 09 augusti 2010 09:23
Logga in för att kunna kommentera