onsdag, 01 september 2010 09:46

Något står på i Badhusdebatten.

Skrivet av

IMG_9974Grebbestad är fantastiskt och människorna där lika så. Här finns människor som brinner för saker mer eller mindre i egen sak. Vi har en Samhällsförening som verkar för utveckling i positiv anda och har bland annat skapat Infocenter i hamnen. Vi har kaptensgårdens vänner som värnar om just denna byggnad. Vi har BJK, GIF, Prinsarna och många många fler. Alla dessa vill gott för Grebbestad i en positiv anda och i god samklang. Det hände dock något märkligt nu på vårkanten då debatten om kallbadhuset nådde nya höjder. Detta splittrade många i Grebbestad och även sommarboende. Ord som ”Exploatering” och ”profithunger” har använts i debatten. Man har rasat mot att giriga intressen vill bygga på Vadskär. Jag kände mej tvungen att rota lite i vad som egentligen står på i. Alla inblandade är människor som jag värderar högt och som jag vet har ett brinnande engagemang.

Så började projektet med badhuset…

Ingeborg Carlsson fick för nu cirka sex år sedan en idé om att återuppliva kallbadhus traditionen i Grebbestad. Anledningen till varför var helt enkelt att hon ville ge tillbaks till ett samhälle som givit henne så mycket. Med stor frenesi samlade hon ihop en skara likasinnade som sedermera blev badhusets vänner. Iden var att lägga ett kallbadhus flytande utanför badstranden i Grebbestad. Alla lovordade projektet och det fanns generellt sett inga kritiska röster. Alla var tämligen överens om att detta skulle dra folk till oss i Grebbestad under en längre period, vilket förståss är positivt. Det ritades och det kontaktades ”kommungubbar”. Stärkt av alla positiva kommentarer jobbade Ingeborg på och fick skramlat ihop en hel del pengar som sedan gick till ritningsförslag med mera. Efter många rundor blev även kommunen positivt inställd till ett badhus och Ingegerds engagemang i frågan.

Sponsorer, ett större problem än anat

För att förverkliga drömmen om badhuset krävdes pengar, mer än vad stödmedlemmar gav. Efter många års slit började dessutom Ingeborg bli lite sliten och var på gränsen att ge upp. Men då kom de fyra investerare in i bilden, som själva sökte upp henne med förslaget att de skulle hjälpa till med det kapital som behövdes om bara alla tillstånd och ansökningar blev färdiga. En av dessa var Bert Karlsson. Nu vändes uppmärksamheten åter åt Kallbadhuset men nu med lite mer kritiska ögon. Nya förslag togs fram och en restaurang togs med i planen eftersom det var nödvändigt eftersom själva bad delen eventuellt inte kunde bära sig själv. Man placerade även nu badhuset på Vadskär för tillgänglighet och andra praktiska skäl. På Vadskär ligger BJK’s klubbstuga och det är ett fantastiskt område att sitta och njuta på då det finns både gräsplättar och kala varma klippor att sitta på. Detta ville man inte förlora och man ville absolut inte se en restaurang till i Grebbestad, och speciellt inte där. Man såg detta som en girig exploatering av vadskär och Ingeborgs dröm om ett kallbadhus blev plötsligt något fult. Dessutom har Bohuslänningen slutat att rapportera båda sidor utan för bara motståndarnas talan, omedvetet eller inte.

 

Alla vill gott

I kampen om vad alla tror är bäst för Grebbestad har man använt hårda uttryck och människor som vanligtvis uppskattar varandra har plötsligt blivit reserverade och misstänksamma. Detta är beklagligt. Vi får inte låta passionen förblinda oss. Ingeborgs fantastiska arbete bör verkligen noteras och erkännas. Hon drivs inte av girighet.  Alla kritiker av badhuset är även dessa personer med en vilja om att det skall bli så bra som möjligt för Grebbestad.

Utveckling av Grebbestad är positivt.

Det är viktigt att hela tiden utvecklas och erbjuda nya och i exemplet ovan nygamla inslag. En gång i tiden så byggde man en konservfabrik i Grebbestad. Den var minsann inte pittoresk när den byggdes men idag är den en välkänd bild i Grebbestad. Ett kallbadhus kan säkert bli en sådan pittoresk byggnad om vi ger det en Changs. Vilken form det skulle vara vet jag inte och för egen del tycker jag att ett badhus inte är livsavgörande. Vi kan dock inte avstanna allt och konservera Grebbestad som en hållbar långt gående lösning för sysselsättning. Det är därför vi skall applådera de som vill driva Grebbestad framåt. Vi måste bygga för framtiden och göra det smart. Det gör vi inte genom att burdust slå ner på de som försöker göra något. Vi måste vårda positiva krafter och lovorda de som lägger ner energi för vårt närområde på ett osjälviskt sätt. Annars dör utvecklingen, för det kommer inte vara någon som vågar göra något annat än att måla på dom gamla befintliga byggnaderna. Man vill ju inte råka ut för lycnhmobben när man försöker skapa något nytt för kommande generationer.

Med en förhoppning att debatten kommer att bli på en mogen nivå inbjuder jag till diskussioner i vårt forum.

Senast ändrad torsdag, 09 september 2010 21:16
Robert Dahlberg

Gjorde den första hemsidan för Grebbestad 1997 och har sedan dess drivit olika former av GrebbestadGuiden. Fotograf och websidesnickare i Grebbestad.

Logga in för att kunna kommentera