måndag, 14 juli 2014 00:00

Ta del av Öllandet Sverige på Ölets Dag - besök Grebbestad Bryggeri

Skrivet av
Ta del av Öllandet Sverige på Ölets Dag - besök Grebbestad Bryggeri

Onsdagen 16 juli infaller Ölets Dag. Detta blir det tredje året som ölet och bryggarna hyllas med en alldeles egen dag och öppnar upp sina bryggerier för allmänheten. 

På Ölets Dag håller Grebbestad Bryggeri öppet hus för alla intresserade 09-15.
På restaurang Q-skär mellan 11 - 17 kan allmänheten prova bryggeriets alla öl och bryggarna berättar mer om sina öl.

 

Ölets Dag tidigare år har blivit en riktig succé, när flera tusen människor tagit chansen att se hur ett öl blir till. Många fler ville besöka ett bryggeri, men bodde för långt bort. I år är det ännu fler bryggerier som håller Öppet Hus, vilket kanske underlättar. 

Intresset för öl ökar stadigt i Sverige sedan flera år. Idag öppnar cirka ett bryggeri i veckan i Sverige, och just nu bubblar och bryggs det på över hundra stora och små bryggerier runt om i landet. 

- För de flesta svenskar är nog hantverket att brygga gott öl fortfarande ganska okänt, trots bryggeriernas långa traditioner, konstaterar Cecilia Giertta, vd för Sveriges Bryggerier, vars medlemmar representerar 97 procent av den svenska marknaden. 

- Vi vill visa fram hantverket, lyfta fram bryggmästarna och deras passion för drycken och även visa att ölet har sin självklara plats i den svenska dryckes- och matkulturen. 

På Ölets Dag håller de flesta av Sveriges Bryggeriers medlemmar öppet hus för allmänheten, och flera har även provningar där man kan testa helt nya öl. 

 

Ölets Dag är ett initiativ från branschföreningen Sveriges Bryggerier, som är Sveriges äldsta industribranschförening, den har funnits sen 1885. Men vi bjuder in alla till att hylla Ölets Dag, medlemmar som ickemedlemmar, krogar och restauranger.

Syftet med Ölets Dag är att visa fram den bredd och mångfald som finns bland svenska bryggerier, att visa det hantverk och berätta den historia som påverkar så många av oss. Samtliga medlemmar i Sveriges Bryggerier håller öppet på ett eller annat sätt under Ölets Dag, därtill finns det flera icke medlemmar som hyllar ölet just den 16 juli.

Varför inte passa på att besöka ert lokala bryggeri. Dess historia rymmer bra läsning. Och bra bilder.

Kontakta Fredrik Sörbom, Sveriges Bryggerier på 08-762 65 51 för mer info.

Eller Grebbestad Bryggeri på telefon 0525-61060, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Möt fyra svenska bryggmästare som berättar om varför de är bryggmästare, vad som triggar dem, hur de kommer på smaker och när det är godast att dricka en öl: 
https://www.youtube.com/channel/UC0mgV8sYlTCHU1AxpynKu2g

Följ de senaste nyheterna på Ölets Dags Facebook-sida: www.facebook.com/OletsDag

Samtliga medlemmar i Sveriges Bryggerier hittar du på www.sverigesbryggerier.se

Senast ändrad söndag, 28 september 2014 18:40
Robert Dahlberg

Gjorde den första hemsidan för Grebbestad 1997 och har sedan dess drivit olika former av GrebbestadGuiden. Fotograf och websidesnickare i Grebbestad.

Logga in för att kunna kommentera

Relaterade artiklar (efter tagg)