måndag, 27 oktober 2014 00:00

FIBER knackar på dörren och ADSL är på väg in i historieböckerna.

Skrivet av
FIBER knackar på dörren och ADSL är på väg in i historieböckerna.
Robert Dahlberg

ADSL är som bekant för (nästan) alla, standard inom bredbandsuppkoppling i Grebbestad idag. Det har fungerat förvånansvärt bra, utan större störningar och problem. Men det är nu på väg in i historieböckerna.

ADSL är ett system som baserar sig på telefonledningar av koppar, vars bandbredd (förmågan att hantera information på) påverkas av avstånd. Det är detta som gör att några kan få 2-3 Mbit/s uppkoppling och några 24Mbit/s inom Grebbestads gränser. Det beror helt enkelt på hur långt ifrån närmaste kopplingspunkt man bor. Detta kopparsystem är utnyttjat till maxgräns idag, och har ingen framtid i samhället.

Därför ansluter sig fler och fler till FIBER, och nu är det dags för oss i Grebbestad!

Vad är då FIBER?

Optisk fiber är flexibla, hårtunna, kablar med kärnor gjorda av glas eller plast som transporterar information via ljussignaler. Det är framtidssäkrat med näst intill oändlig överföringskapacitet.

Det betyder att man via ljus transporterar information, och ljus går ju som sagt ganska fort. Det som idag begränsar hastigheten på FIBER är inte kabelnätet i sig, så som har skett med ADSL idag, utan mottagarna i hemmet. Så om 20 år, om det finns behov för ännu snabbare hastigheter, så byter man bara ut mottagaren. INTE kabelnätet.

Men vad ska vi då med snabbare uppkoppling till?

Jo, mer och mer baserar sig på internet i dagens och framtidens samhälle. Se bara på alla tjänster man som privatperson har idag, som inte fanns för 5-10 år sedan.

- Online-musiktjänst - Spotify, Wimp, Rdio, Google Play...
- Streaming tjänster - Netflix, HBO, Viaplay, Cmore Play, Voddler, PLAY-kanaler...
- Online-speltjänster - Xbox Live, Playstation Plus...
- Videosamtal via Skype, Facetime, Tango, imo, Vivaz...

Listan kan göras ännu längre, men ni förstår säkert. Behovet för högre hastighet på internet växer för varje vecka. Med fiber så får vi denna hastighet vi behöver, hastigheter som 100Mbit/s - 1000Mbit/s. Allt för att säkra oss högre hastighet för att kunna jobba, ringa, surfa, spela, lyssna på musik, hyra film och se på tv via nätet.

Men varför då ansluta sig till Fiber?

Se det som en investering snarare än som en utgift. Lika självklart som ni anslöt er fastighet till VA och El-nätet när ni byggde, så kommer anslutning till fiber vara en självklarhet inom snar framtid. År 2020 spår man att 90% av befolkningen i Sverige ska ha tillgång till bredband om minst 100Mbit/s. Och vi i Grebbestad vill inte vara sist ute. Ska ni sälja er fastighet i framtiden så är det ett plus om den redan har en fiberpunkt ansluten.

Det är nu lov att ansöka om bidrag för Fiber i tätorter med mindre än 3000 invånare, och det är planerat att göra. Ju fler vi blir som ansluter oss samtidigt desto billigare blir investeringen. Så passa på när ändå grävmaskiner är på plats och anslut er ni också! Med Fiber i Grebbestad kan ni få Telefon, Internet och TV med Mobil och Mobilt bredband som tillval!

 Bra länk till youtube: https://www.youtube.com/watch?v=mUPjhMlxeXU

Senast ändrad måndag, 27 oktober 2014 12:04
Logga in för att kunna kommentera

Relaterade artiklar (efter tagg)