torsdag, 01 juli 2010 00:00

Frihetsbrev nr 319

Skrivet av

Frihetsbrev nr 319
Flyg, Maria! Flyg!

- Stanna, stanna! Jag tappade min nyckelpiga! sa den lilla bestämda damen.
Den lilla bestämde damen har redan fullbordat ett par år i skolan och lärt sig läsa. Prata oupphörligt har hon kunnat av sig själv i flera år.

Vi hade varit på en f.d. sädesåker och klövervall och plockat sommarblomster till midsommarstången, som skulle majas lite senare på kvällen. Nyckelpigan hade hon burit med sig försiktigt i handflatan en lång, lång bit.

- Den försvann i gräset här!
Sa hon med uppmaning, att vi skulle stanna och leta. Farmor är dock van och rutinerad med detta lilla charmtroll, så hon fann någon anledning att vi inte skulle leta utan gå hemåt och börja med middagsmaten. Trollungen fann sig i det.

- Det finns en sång om Maria Nyckelpiga, sa jag och försökte leta i låtminnet.
- Var det inte något om ”Maria, Maria, flyg hem till dina barn”?

Väl hemkomna började den lilla damen att leta i farmors gräsmatta.
- Tror du det finns någon Maria Nyckelpiga här i gräset?
Hon tittade både i gräset och på mig. Mest på mig. Hon liksom visste, att om hon sa så och såg på mig på det viset, så skulle jag börja leta efter nyckelpigor.
- Nja, det är nog större chans i skogen bakom dagiset, sa jag.
Hon hade motfrågor och var tveksam. Till slut gick hon med på det.

Vid stigen in i täta skogen bakom dagiset kunde vi hitta många småkryp - men ingen nyckelpiga. Jag försökte visa henne hur man med noggrannhet och tålamod gör, när man ska leta nyckelpigor vid snåriga stigen. Hon var reserverad och hade motfrågor. Frågor, som inte hade samma tankegång som jag - liksom.

- Vi hittar nog inga nyckelpigor här, sa hon.
- Ska vi gå tillbaka till stället, där du tappade bort nyckelpigan?
Hon nickade och stod stilla.
- Kommer du ihåg var det var?
Hon nickade igen och tyckte säkert det var en dum fråga. Skulle hon inte komma ihåg en sådan sak som platsen, där man tappat sin nyckelpiga!

Väl återkomna till platsen för det förlorade satte hon sig ner på knä och letade. Samma gjorde jag. Gräset, timotejen, björkarna, stigen, ängsblommorna och så denna lilla unge letande efter sin nyckelpiga - allt var som det skulle dagen före midsommar.

- Ska vi inte gå hem och hjälpa farmor med maten? sa jag.
Ungen skakade långsamt på huvudet. Långsamheten sa mig, att hon var lite lessen och därför fortsatte jag att leta.

Så småningom insåg vi båda, att det var nog ingen idé att leta mera. Jag sa inget, men tösabiten kunde uttrycka sig diplomatiskt:
- Hon har nog flugit iväg!
Jag nickade.

På hemvägen fanns det mycket att kommentera och fråga om. Bl.a. vad jag tyckte om trädet, som stod mitt i en liten rondell. Den som utgör bostadsföreningens vändplats.
- Den är fin, sa jag.
- Vilket djur är ditt favoritdjur? var en annan fråga från lilla damen.
- Djur? Ja, det är nog Lo eller Snöleopard, sa jag.
- Neeej! sa hon med sitt speciella skratt, som hon brukar ha åt de flesta av mina svar.
- Jag menar vilken insekt!
- Insekt? Uj, uj, det finns väl ingen insekt, som jag gillar? Det vet jag inte.
- Ormar kanske? sa hon medan hon sprang runt omkring mig.
- Humlan, kanske, försökte jag.
Då skrattade hon igen.

Hej, hej

Kalle

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

PS.

Är det någon av er, som minns någon visa om Maria Nyckelpiga? Jag har en svag aning om att man sjöng något om att hon måste flyga hem och rädda sina barn från något hemskt.

Jag har googlat fram nedanstående sida.

Inte visste jag att Nyckelpigan räddar fruktodlarna från stora skador på frukten.

 

Maria Nyckelpiga

Maria Nyckelpiga,
flyg öster, flög söder,
flyg hem till dina bröder,
så får vi mat och kläder.
Flyg, flyg, flyg!

Nyckelpiga, Coccinellidae, äv. Gullpiga, Gull- (Guld-)höna, Åkerhöna. fam. av skalbaggar med oval kropp, ofta med glänsande färger och karakteristiskt ordnade fläckar. Täckvingarnas färg är vanligen röda eller gula med små runda svarta prickar. På undersidan platta former med korta klubblika antenner och korta ben med fyrledade (skenbart treledade) tarser. larverna är mörka eller brokigt färgade, med håriga vårtor eller greniga tornar. Övervintrar som fullbildade. Det finns omkring 2500 arter beskrivna.

De flesta arter är rovdjur både som larver och vuxna lever de nästan uteslutande av bladlöss, barrlöss och sköldlöss. De har på grund av sin diet fått vidsträckt användning som biologiskt bekämpningsmedel, särskilt mot sköldlöss. Kaliforniens apelsin och citronodlingar räddades redan på 1880-talet från total ödeläggelse av en art sköldlöss genom utsättning av en från Australien importerad nyckelpigeart, vars avkomma inom ett par år praktiskt taget utrotade sköldlössen. Numera odlas flera arter fabriksmässigt i miljontal till hjälp mot fruktträdens sköldlöss.

I Sverige lever c:a 50 olika arter, vanligast är Cocinella sectempunctata - sjuprickig nyckelpiga, även kallad (Jungfru) Marie Nyckelpiga, som är vanlig både på fruktträd, barrträd och åkerfält.

 

Senast ändrad onsdag, 15 oktober 2014 14:06
Karl-Eric Hansson

En levnadskonstnär med rötterna i både teknikträsken och konstnärliga värden. Tycker om att skriva och spela musik.

Logga in för att kunna kommentera

Relaterade artiklar (efter tagg)