onsdag, 15 oktober 2014 00:00

Frihetsbrev nr 344: Pennor

Skrivet av
Frihetsbrev nr 344: Pennor

Som sekreterare sitter jag helst intill ordföranden - på bekvämt snegelhåll. Likt sufflören på den gamla teatern kan jag viska eller peka ledord till ordföranden. 

Denna gång hade var och en fått två papper. Diskussionspunkter & förslag. Båda papperen hade gott om space för anteckningar. Var det tänkt. Dessutom var de ihopnitade - så att man inte skulle blanda ihop papperen.

 

- Inte ska jag väl behöva lägga fram en penna till unge herr Ordföranden, tänkte jag.
Nä, det vore nog oförskämt. Fast kanske är det så här: - Alla har en I-pfone (en sån där stor platt-mobil) men ingen har en penna. 

Pennan har tappat sin status. Det fanns en tid, då alla med kavaj hade minst en penna i innerfickan. Vissa hade eleganta, dyra pennor - märkespennor. På bio kunde man se reklamfilm om vilket märke, som var inne. Paker eller Ballograf? Hette de så? Fast det var ju länge sen. De har nog blivit uppköpta - och nedlagda.

Vår ordförande kunde dock hålla ord och ordning utan penna. Minsann. Efter en stund blev det så att jag lämnade bordsplatsen en minut. När jag kom tillbaka hade den jäkeln snott min penna. Sannolikt utan att veta om det. Helt oskyldigt.

Jag hade emellertid också en blyertspenna. Den använder jag till att skriva in i min kalender. En stiftpenna, som en annan ordförande hade glömt - och lämnat intill mig för ett år sedan. Den funkade ju lika bra.

Sneglade jag så litegrann på ordförandens papper. Jojomensan. Han hade antecknat, han! Och ritat streck och krumelurer. Sånt som folk gjorde förr, när de pratade länge i telefonen - i den svarta sorgtelefonen, som var statens egendom.

I P2:s ”Klassisk morgon” hörde jag nyligen, att en person, som satt i fängelse, hade skickat dem ett handskrivet brev och önskat sin musik. P2-praterskan berättade, att brevet till en början hade skrivits med kulspetspenna. Efter en bit var det skrivet med blyerts. Jag tror inte det var någon tjuv, som var orsaken till bytet. Boven var nog den gamla vanliga visan.

- Kulspetspennan, som slutar att fungera!

Hur har du det själv i ditt pennställ eller i ditt pennfodral? Eller har du en stor glasburk med en massa annat i - förutom pennor? Lägger du tillbaka pennan, som slutat att fungera? I samma fack som de fungerande? Och när du ska ha tag på en penna, så får du alltid tag på en icke fungerande?

- Åsså fräser du?

Gåspenna på er!

Hej, hej

 

Kalle

Senast ändrad söndag, 26 oktober 2014 12:15
Karl-Eric Hansson

En levnadskonstnär med rötterna i både teknikträsken och konstnärliga värden. Tycker om att skriva och spela musik.

Logga in för att kunna kommentera

Relaterade artiklar (efter tagg)