onsdag, 26 augusti 2015 09:52

Frihetsbrev nr 362

Skrivet av
Frihetsbrev nr 362

- Nej, du måste vänta tills timglaset runnit ut! sa den värmländska servitrisen.
- Hupp!

Vi satt på en träterrass till en f.d. kvarn i de historiska resterna av det lilla brukssamhället Borgvik. Kvarnen hade konverterat till Värdshus med god standard och god hänsyn till sin historia. Kaffet serverades i nylevererade glasbryggare med inskriften ”Löfbergs lila”.

- Färjestad! tänkte jag, men sa inget.

 Servitrisen hade placerat ett litet timglas intill glasbryggaren. 

- Det rinner - men det rinner sakte! sa jag på knappt urskiljbar norska.
När sanden runnit ut, var det klart att sakta och försiktigt trycka ner handtaget på glasbryggaren och så kunde man se det nybryggda kaffet sippra upp i bryggarens övre del.

När jag skulle parkera bilen till detta historiska ställe, hejdade jag mig:

- Vågar jag parkera min nya datoriserade, VW-golf intill dessa unika engelskmän?
Här stod 14 st. heliga sportbilsexemplar av äkta 2-sitsiga Triumph! Alla med nedfällda suffletter och uppställda på militäriskt raka led intill varandra.

 Bakom oss på uteserveringen satt ett respektabelt gäng mogna herrar och damer, som var ägare till alla dessa heliga Triumph-bilar. Norskar.

I detta gamla Borgvik finns en hel samling av byggnader, som nu vittnar om dess historia. Bl.a. ett stort förråd, som man kallar för ”Sliperiet”. Det hade varit en industribyggnad, som ingick i den långa pappersmassetillverkningen.

Sliperiet fungerar nu som utställningslokal och ägs av en son till Sven-Erik Magnusson, som är sångare i Sven-Ingvars. Nog skulle det vara möjligt att skapa ett museum över denna musikgrupp i Sliperiet.

Om det en gång har funnits en folkpark i Borgvik så borde den putsas upp av historiska skäl. I annat fall kunde man runt Sliperiet bygga något, som skulle föreställa dansbanans utveckling i Sverige.

Det skulle börja med Frödings visa ”Det var dans bort i vägen” och sedan är fortsättningen given. Sven-Ingvars är ju en del av hela Sveriges dansbanehistoria.

På en av ovannämnda Triumph-bilar satt en skylt:

- Vi leker med biler, (Norska)
Man måste inte vara tokig för att lägga tid och pengar på dessa gamla bilar. Bilar, som egentligen inte längre finns. Ändå står de där och får mig att stanna upp och beundra dem.

På motsvarande vis finns det säkert tokstollar, som skaffat samma förstärkare och gitarrer, som Spotnicks en gång hade. Detta för att få fram just det historiska gitarrljud, som gjorde dem berömda. De hade ju t.o.m. spelningar i Japan.

Det kan t.o.m. finnas nån kufisk person någonstans, som är mästare på att låta som och se ut som Jokkmokks-Jocke? Eller ”Snoddas”? Gösta Nordgren hette han. Dessa båda herrar fick många jobb i folkparkerna - trots att de inte spelade dansmusik.

Det kan finnas någon rolig ljudsamlare, som i sitt ägo har just en sådan där ljudförstärkaranläggning, som man kunde hyra på 1950-talet - innan rocken och elgitarren. Den bestod av ett enda kolli - förutom ett mickstativ med en mikrofon. Två högtalare utgjorde sidostycken i den bärbara väskan. De kunde tas loss, hängas upp vid sidan om scenen och kvar hade man själva ljudförstärkaren. En äkta rörförstärkare.

Denne ljudsamlande kuf kommer förr eller senare på idén, att årets vinnaren av något av TV:s Idoltävlingsprogram erbjudes en spelning i en liten, liten bygdegård, vars enda uppvärmning är en stor järnkamin och ventilation, som fixas genom att öppna en lucka i taket. Enda ljudanläggning skall vara denna unika en-mikrofon-anläggning. Kompet skall vara 100% akustiskt - typ dragspel, kontrabas och litet trumset av gammalt snitt.

Erik Fernström - dvs. Jerry Williams - skulle säkert nappa och göra det med skratt och förtjusning. Skulle en nybliven Idol-vinnare våga sig på detta äventyr?

- Låt oss vända på timglaset, när det runnit ut!

Hej, hej

 

Kalle

Senast ändrad onsdag, 26 augusti 2015 10:49
Robert Dahlberg

Gjorde den första hemsidan för Grebbestad 1997 och har sedan dess drivit olika former av GrebbestadGuiden. Fotograf och websidesnickare i Grebbestad.

Logga in för att kunna kommentera

Relaterade artiklar (efter tagg)