måndag, 05 oktober 2015 09:10

Lyckligt lottad

Skrivet av
Lyckligt lottad

Det är fortfarande mörkt ute när jag tar mig ner till bilen. Det ser nästan ut som att rutorna är täckta av frost men när jag kommer närmare ser jag att det bara är vatten. Det är egentligen inte kallt ute, men ändå huttrar jag till. Bromsarna börjar gnissla när jag rullar fram på grusvägen genom området. En ekorre springer snabbt in i skogen och jag ler lite, jag har sett den förut så jag vet att den bor här i krokarna.

 

Jag kör sakta genom byn och det är tyst och tomt på gatorna. En kråka hoppar på trottoaren och när jag kommer fram vid torget möts jag av ett spegelblankt hav. Utan att tänka på det saktar jag in och betraktar Donalda och fiskebåtarna. En mås står och rycker i en krabbklo och försöker febrilt få den att lossna från fiskenätet. En annan står på lagom avstånd och bara väntar på att få knycka klon. Jag hoppas att jag aldrig vänjer mig vid det vackra. De små detaljerna som får mig att le.

Gångvägen från parkeringen ner till bryggan är full av sniglar, inte dom vanliga med hus utan dom där slemmiga sakerna som är överallt. Jag kryssar förbi sniglarna och kommer tillslut ner till havet. Då stannar jag en stund. Jag älskar att fota men just där och då fick mitt minne vara kameran. Solen har inte riktigt visat sig än men skillnaden mellan hav och himmel är fantastisk. Magisk. Jag vaknar till när ljuset från en ficklampa fångar mig och jag fortsätter ner till bryggan där min vän väntar. Jag kliver i båten och sakta tuffar vi ut mot morgonens äventyr. Det är hummerpremiär!

Jag hade aldrig fiskat hummer förut, jag vet inte ens om man säger ”fiska hummer” för på ett sätt låter det fel men när jag tänker efter så låter det rätt ändå. Förstår du hur jag tänker? Det var en go stämning ute till havs den där måndagmorgonen.  Vi mötte folk vi kände och alla var glada trots den tidiga timman. Prick klockan sju åkte första tinan i och sen var vi igång. När alla tinorna låg på botten tuffade vi hemåt igen men med en varm kopp kaffe i händerna och en ägg- och falukorvsmacka att mumsa på.

Att vittja tinorna är egentligen som att skrapa triss, du vet aldrig vad du får. När jag har varit med så har vi fått upp oxsimpa, sej, torsk, krabbor så klart och faktiskt en ål. Men det bästa är självklart när det ligger en hummer i. Lyckan att dra upp en tina med två hummrar i fick jag uppleva tillsammans med mitt maringäng. Det är kul att fiska hummer och jag kommer så småningom skaffa mina egna tinor. Nu har jag fått fördelen att få lära mig om det och att det inte bara är att slänga i en tina med flytrep och en kula. Det är så mycket mer.

 

Björkarna har gått från grönt till gult nu. Kvällshimlen är magisk och dimman ligger tät över ängarna både morgon och kväll. Jag känner mig otroligt lyckligt lottad som återigen får bo i ett höstvackert Grebbestad.

Senast ändrad tisdag, 13 oktober 2015 14:48
Ammi Laikmets

Jag studerar just nu Marinbiologi på Grebbestad Folkhögskola. Kommer ursprungligen från en förort till Stockholm men Grebbestad har funnits i mitt hjärta sedan jag var 5 år gammal och är mitt paradis i Sverige. Jag älskar havet och att fota :)

Logga in för att kunna kommentera

Relaterade artiklar (efter tagg)