Artiklar
Borta bra
onsdag, 25 mars 2015 17:36

Borta bra

Publicerad i Bloggar

Så har man då varit på vift. Jag är en typisk hemmaråtta. Vrider mig av obehag dagarna innan avfärd, alltmedan jag kommer på mig själv med att tänka ut allehanda undanflykter så jag slipper resa iväg. Är jag egentligen inte lite krasslig? Kommer inte min hund bli en aning traumatiserad av att bli bortlämnad i 10 hela dagar? Visst har jag egentligen inte alls råd? Och visst är storstaden lite alltför social och överbefolkad för mina något solitära behov?

Men den extremt förmånliga tågbiljetten är köpt sedan veckor tillbaka, diverse självvalda och roliga åtaganden är redan inbokade med släkt och vänner. Det är ju bara att ge sig iväg, mot huvudstaden. Och visst, vår vackra huvudstad visar sig från sin charmigaste sida. Strålande sol, ett oändligt utbud av precis allt, högkvalitativt mingel med fantastiskt inspirerande människor och så den där upplivande storstadspulsen som får mig att känna mig som om jag är DÄR, mitt i livet...! 

När jag är på hemväg igen är det med en kluven känsla av att inte höra hemma någonstans. Jag är ju inte västkustbo sedan fem generationer. Min mamma växte upp i Stockholm, min pappa i Amsterdam. Jag har storstadsminnena inpräglade på stamcellsnivå. Var hör jag hemma egentligen? Mina flackande känslor gungar i takt med X2000-svängarna.

Men så kliver jag ombord på Bohuståget och genast fylls jag med ett påtagligt lugn. Känner igen några ansikten, småpratar lite. Ju närmare Tanums station vi kommer (och det går gnisslande långsamt, skumpetiskump...) desto färre är vi kvar ombord. När jag kliver av i Tanum står sonen och väntar med lilla hunden och lilla bilen och det blir familjärt värre när även mina medresenärer blandas in i välkomstglädjen min lilla hund utsätter oss alla för. 

Någon timme senare promenerar jag mot affären genom ett pastoralt Grebbestad. Det är alldeles tyst, stilla och vackert. Solen bländar mig, fyller mig. Jag möter ingen på gatan, men hör en och annan försiktig fågel pröva sina vårtrudelutter. I affären blir jag vänligt utfrågad hur jag haft det. Samtalet med kassörskan är avspänt och saktmodigt. Vi har tid, det är ingen rusch nu. Jag fylls med glädje. Det är så här det känns att känna sig hemma!

 

Nu är det vår!
lördag, 21 mars 2015 20:59

Nu är det vår!

Publicerad i Bloggar

Jag vaknade vid åtta imorse och innan jag gick upp önskade jag att gårdagens regn skulle vara borta, till min lycka så var den det. Jag åt en god frukost innan jag högg tag i kameran och gick för att möta upp några vänner vid skolan. Luften var frisk och det var härligt att få ta ett djupt andetag, det var nästan så jag kände hur hela kroppen blev syresatt. Solen hade första parkett på en molnfri himmel.  På vissa ställen var det en fight mellan vinter och vår, frosten bet sig fast och ville inte riktigt släppa taget. Men dit solens strålar nådde så hade inte frosten en chans utan fick snabbt ge upp.

Vi gick genom fina områden där gamla hus blandades med nya. Jag har ingen erfarenhet av hus men jag tycker många har sin charm, oavsett när det är byggt. Många tomter avslöjar timmar av arbete och när vi gick där så uppenbarade sig nog den största rhododendron jag någonsin sett. Min första tanke gick självklart till min far då jag vet att han gillade den blomman men sen tänkte jag att jag måste tillbaka hit när den blommar. Såhär i efterhand ångrar jag att jag inte fotade den, före och efterbilder är alltid kul att ha.

Efter ett tag gick vi genom det stora stenbrottet som egentligen var vårt mål. Det var enormt! Tänk om man visste hur eller varför dom gjorde som dom gjorde på den tiden. Vi gick förbi flera stentorn som folk byggt när de gått förbi. Jag vet inte varför man bygger stentorn men jag tycker det är fint och det berättar att någon varit där.

När vi kom ut från stenbrottet kom vi in i ett nytt område och en bit fram låg en stor camping. Vi diskuterade om vilken camping det kunde vara och när jag insåg vilken det var så skämdes jag lite. Det var Edsviksbadets camping, där jag varit nästan varje sommar sen jag var liten. Men mycket har hänt så det är inte jättekonstigt att jag fick fundera en stund. Vi genade över campingen och bestämde oss för att gå bilvägen hem. Ett stopp till blev det dock, nämligen vid Ulmekärr för att titta på stenlabyrinten. Intressant att återigen se något så otroligt gammalt men ändå så välbevarat. Varför gjorde man den? Var det för fiskelyckan eller kan det ha varit för något helt annat? Finns det en väg genom labyrinten? Frågorna är många…

Jag hoppas att ingen missade att gårdagen bjöd på en av naturens mest fantastiska och sällsynta syner nämligen solförmörkelse. Vi var flera som samlades utanför skolan för att skåda detta fenomen. Och självklart bjöd även gårdagen på vårdagjämning. Så ut och njut av våren, för nu brister knopparna ut i blom!

måndag, 16 mars 2015 19:25

PICKLES

Publicerad i Affärer

Butiken PICKLES har funnits på bryggan sedan den byggdes 1989 och vi öppnade 2014 ytterligare en butik vid Parken, nedanför Sjögrens cafe. Butikerna säljer dam- och herrkläder av kända märken såsom HOLEBROOK, LEXINGTON, BOOMERANG, JUMPERFABRIKEN, AJLAJK, ARMOR LUX, EMMAoMALENA, SECOND FEMALE, CONVERSE, ILSE JACOBSEN m.fl. och även barnkläder av märket EMMA o MALENA.

 

Vi öppnar upp varje år till påsk och har sedan helgöppet hela våren. Efter midsommar har vi öppet varje dag fram till sluter av augusti. Sedan är det helgöppet så länge vädret tillåter.

Grönemad i början av Mars
torsdag, 05 mars 2015 20:38

Grönemad i början av Mars

Publicerad i Artiklar

En och en halv minuts stämningsfilm från Grönemad i början av Mars 2015. Två grader varmt och ca 5 sekundmeter. Klockan är 17:30. Vi tar en titt på skärgårde lite snett ovanifrån.

Träning med järngänget
tisdag, 03 mars 2015 19:08

Träning med järngänget

Publicerad i Bloggar

Vilken fantastisk dag vi har haft idag, mars har börjat och vädret lägger ribban högt. Sol från klarblå himmel är alltid en önskvärd syn. För mig som går i skolan innebär denna vecka praktik och då jag går inriktning Spa & hälsa så kändes ett gym bra, mitt val föll på Tedactive. Idag började vi morgonen med ett härligt pass tillsammans med ett riktigt taggat gäng!

Då vi ska lära oss hur man leder ett träningspass så tyckte vi att det var en bra idé att vi var med på ett och denna morgon var det ett som heter Active 360. Vi fick veta att det var ett Seniorpass men att alla fick vara med och självklart funderade vi lite om vi verkligen passade in. När vi stog där och tittade på seniorerna så såg vi att de hade stenkoll och jag kände mig mer och mer bortkommen. Helt plötsligt frågar en dam om vi skulle vara med och vi nickade lite försiktigt. Mia, som var instruktören för passet, berättade att det var två praktikanter som skulle vara med och pekade mot oss. Vi log och vinkade till gänget och de sken upp och log tillbaka.

Under passet så hjälpte seniorerna oss och visade vart vi skulle gå eller hur vi skulle göra. De frågade vart vi kom ifrån och efteråt satt vi och pratade med några innan de gick hem. Vilka underbara människor! Vi fick höra storys från folkhögskolan, hur det var där för 50 år sen! Tänk att dörrarna låstes kl.22 och för att få vara ute längre så var de tvungna att fråga en lärare. Det är lite skillnad från idag då man kan komma och gå som man vill. Jag är otroligt glad att vi fick vara med på passet och det gällde verkligen att ligga i för att hänga med gänget vi tränade med, för vilka kämpar! Jag hoppas  att kunna hänga på och träna med dem snart igen.

Efter gymmet åkte jag hem och åt lite mat för att sen skynda till stallet. Det var ingen ridning på schemat utan jag tänkte bara göra lite nytta. Träffade lite folk att snacka med och så fick jag självklart gosa häst. När jag var på väg till hagen med några höpåsar så värmde solens strålar fortfarande och hönorna som sprätte i slänten kacklade lite hemtrevligt. De tittade dock lite skeptiskt på mig när jag gick förbi.

Klockan var strax efter sex när jag åkte hem och det var skymning. Men har ni tänkt på vad ljust det är ute nu? Det går fort och för varje morgon jag vaknar så är det ljusare. Det innebär att den efterlängtade våren snart är här. Det ska bli härligt att få vara med om ännu en årstidsskiftning här i Grebbestad, även om vintern inte har varit så vintrig så längtar jag efter en grön vår nu.